Започна изграждането на Общностен център за деца и семейства в Шумен
Започна изграждането на Общностен център за деца и семейства в Шумен / Dariknews.bg

Първа копка на обект "Общностен център за деца и семейства", по Проект за Социално включване "Бъдеще за всички" в бившето училище „Гео Милев", направиха днес Елена Кременлиева, директорът на дирекция „Социално включване" в Министерството на труда и социалната политика, кметът Красимир Костов и изпълняващия длъжността областен управител Ралица Тодорова. Стойността на проекта е 1 600 000 лв., от които 800 000 за ремонт и оборудване и 800 000 за услуги. Съфинансирането от страна на общината е около 70 000 лв.

„Днес е едно смислено продължение на усилията на държавата, местното и областно ръководство", заяви кметът Красимир Костов. Той благодари на Елена Кременлиева и нейния екип, на министерството и на министър Тотю Младенов за това че подкрепят усилията на общината да прави проекти.

В сградата на бившето училище „Гео Милев" ще се помещава Общностен център, ще бъдат разкрити детска градина, една яслена и детска кухня. Около 40 деца ще бъдат в детските групи, 20 в яслена група и 40 в предучилищна подготовка.

В Общностния център ще се предлагат услуги за деца от 0 до 3 години и от 3 до 7 години и за техните родители.  Те ще се изразяват в ранна интервенция на уврежданията, консултиране на бъдещи родители и на родители на малки деца, здравни консултации и др. „Целият проект е насочен към интегрирани услуги", заяви директорът на дирекция „Социално включване" в Министерството на труда и социалната политика Елена Кременлиева.

За периода на развитие на дейността на Общностния център, който ще е поне 10 години ще преминат над 5 000 деца, заяви Данаил Данчев началник на отдел „Европейски проекти" в община Шумен.