Запалиха нова пещ в стъкларските заводи край Търговище
Запалиха нова пещ в стъкларските заводи край Търговище / Борислав Курдов
Министърът на икономиката Емил Караниколов участва в церемония по запалване на обновената пещ за производство на плоско стъкло в завода на „Шишеджам” в Търговище.

Емил Караниколов: България достига рекордни нива на износ

Новата инсталация е най-голямото подобно съоръжение в Европа и едно от най-големите пещи за производство на плоско стъкло в световен мащаб. Инвестицията, направена от стъкларския холдинг възлиза на близо 90 млн. лв. Общият капацитет на новата пещ е 725 тона произведено стъкло за едно денонощие.

Според главния изпълнителен директор на "Шишеджам" Ахмед Кърман, приноса на холдинга в икономиката на България е около 800 млн. евро. Стъкларските заводи развиват дейност в 14 държави в света и имат над 22 000 служители.

Незабавна проверка на фирма за кетъринг разпореди областният управител на Търговище

"Чести и удоволствие е да присъствам на поредната инвестиция в България. Достигнали сте етап, в който всяка година може да получавате наградата "Инвеститор на годината", но тя върви заедно с наградата "Работодател на годината", каза министър Караниколов.

Пред присъстващите на церемонията, той обяви, че България достига рекордни нива на износ - за първите три месеца на тази година имаме 9,5 на сто ръст на износа към Европейския съюз и двуцифрен резултат при износа към трети страни. „Държавата прави всички възможно да става все по конкурентна", обобщи министър Караниколов.

Подмяната на съоръжението в завода в Търговище се извършва за първи път от изграждането на завода през 2006 г. Въведена е и нова инсталация за охлаждане с нулеви загуби на вода. Тя ще поддържа изправността на новата пещ, чиято температура вътре достига средно 1 600 градуса, обясниха от ръководството на завода.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.