Заменят бонбон за цигара в Търговище
Заменят бонбон за цигара в Търговище / Диляна Стойчева
“Бонбон срещу цигара” е акцията, с която ще бъде отбелязан 31 май – Световният ден без тютюнев дим в Търговище. Организатори са Ученическият парламент към Център за работа с деца, РИОКОЗ-Търговище и Градският съвет по сексуално и репродуктивно здраве.

Инициативата започва в 11.00ч. в събота. Младежи ще раздават бонбони срещу цигари в центъра на Търговище. Със събраните папироси ще изработят колажи и послания, които ще бъдат изложени на витрината пред І ОУ”Хр. Ботев”.

По време на Световният ден без тютюнопушене младите хора ще раздават също брошури и информационни материали за вредата от цигарите.

По данни на Световната здравна организация, всяка година тютюнопушенето причинява смъртта на хиляди хора. Освен рак тютюнът причинява и различни други болести. Той може да доведе до затруднения в дишането и да намали физическите възможности на организма, като причини импотентност при мъжете, извънматочна бременност и спонтанни аборти при жените. Рискът от сърдечно-съдови заболявания сред непушачите се увеличава с 25-30%, ако живеят с пушач.

Отказът от тютюнопушене води до редица положителни ефекти, които настъпват след кратък или след по-дълготраен период, сочат още изследванията. 20 минути след спиране на тютюнопушенето сърдечната честота се понижава.От 2 седмици до 3 месеца след спиране на тютюнопушенето кръвната циркулация се подобрява и функцията на белите дробове се повишава. От 1 до 9 месеца след спиране на тютюнопушенето: кашлицата намалява. 1 година след спиране на тютюнопушенето повишеният риск от сърдечни заболявания намалява на половина От 5 до 15 години след спиране на тютюнопушенето рискът от инфаркт се изравнява с този на непушачите.