Задържаха жена, давала заеми на майки срещу 50% лихва
Задържаха жена, давала заеми на майки срещу 50% лихва / Борислав Курдов, архив

В Търговище е била задържана жена, която извършвала незаконно лихварство и незаконни банкови сделки. Според ОД на МВР засега са установени осем потърпевши от тази й дейност, но е възможно броят им да е и по-голям.

57-годишната лихварка е била доведена в Районното полицейско управление в Търговище сред извършени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия. За нея е установено че от януари тази година до сега е извършвала незаконно лихварство.
Тя предлагала заеми за спешни нужди предимно на майки с деца, които получавали социални помощи. Жената прибирала и дебитните карти на потърпевшите като гаранция, изисквала и ПИН-кодовете. Когато се получел превод по съответната карта, тя си изтегляла дадената назаем сума плюс определената от нея лихва, която възлизала на 50%. След това обаче, противно на очакванията на кредитополучателите, тя не им връщала дебитните карти, а продължавала да твърди, че й дължат определени суми, както и да тегли нови суми от банковите карти. Това принудило част от възползвалите се от „услугата" й впоследствие да блокират дебитните си карти. При осъществяване на тази си дейност лихварката е била подпомагана от свой родственик, уточниха от полицията.
По време на разпитите 57-годишната жена е предала на органите на разследването чужди дебитни карти, ползвани от нея, ПИН-кодовете към тях и тефтери, в които е водила записки за дадените като заем от нея суми и за постъпващите приходи от всяка от картите на потърпевшите. По случая е образувано досъдебно производство, което се наблюдава от прокурор в Окръжна прокуратура-Търговище. Работата по разследването продължава.