Забраняват паленето на огньове край земеделски земи и горски масиви
Забраняват паленето на огньове край земеделски земи и горски масиви / netinfo

Във във връзка с повишаване опасността от възникване на пожари в селското стопанство и горите кметът на община Шумен издаде заповед, с която се забранява изгарянето на отпадъчните материали и сухите треви при почистване на стопанските дворове при силен вятър и извън определените за целта пожарообезопасени площадки. Забранява се паркирането на моторни-превозни средства върху и в близост до пожарните хидранти и струпването на материали в радиус 5 метра от тях, както и паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и в непосредствена близост до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.

В заповедта се напомня на собствениците и ползвателите на земеделски земи да осигурят денонощно наблюдение на земеделските си посеви, а кметовете /км.наместници и гл.специалисти/ на населените места на територията на Община Шумен да осигурят денонощно дежурство на телефонен пост в кметството за своевременно оповестяване в случай на пожар.

Забранява се и паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м. от границите на горските територии.


Сигнали за възникнали пожари могат да се подават на тел. 112, както и на дежурен денонощен телефонен пост в община Шумен: (054) 857 651, GSM 0882 885 758.