/ СИДП
До 10 май се забранява достъпа и движението на пътни превозни средства, спортни мотори и четириколесни моторни превозни средства /ATV/до горските територии държавна и общинска собственост на територията на ПП „Шуменско плато“ и горските територии в землищата на селата Салманово и Ивански.

Глоби за нарушители, които замърсяват ''Шуменското плато''

Забраната се въвежда след заповед на директорът на РДГ-Шумен инж. Емил Гелов от 26 февруари и е по инициатива на ръководството на ДГС-Шумен. Целта и е опазване и защита на горските територии и дивеча, както и в интерес на здравето и безопасността на гражданите. 
Движението на всички МПС трябва да се извършва само по републиканската пътна мрежа, а достъпът до туристическите заслони е разрешен само по указаните подстъпи, като маршрутите по които може да се минава са обозначени с табели.

През периода на забраната, в горите държавна и общинска собственост, могат да преминават само МПС на служители на ИАГ, РДГ-Шумен, СИДП, ДГС-Шумен, ОУПБЗН-Шумен, РИОСВ, ПП „Шуменско плато“, ОД МВР-Шумен, Зонално жандармерийско управление-Варна, ДАИ и превозни средства с разрешително за достъп при изпълнение на служебните им задължения. 
 
Заповедта подлежи на обжалване, в 14-дневен срок, по реда на Административно процесуалния кодекс.