За трета поредна година отслужиха масово кръщене в Голямата базилика
За трета поредна година отслужиха масово кръщене в Голямата базилика / снимки: Дарик-Шумен

За трета поредна година Варненски и Великопреславски митрополит Йоан покръсти деца в Голямата базилика в Плиска. Тази година бяха покръстени 8 деца, 5 момичета и 3 момчета.
Ритуалът бе отслужен на мястото където през 9 век българите приемат християнството.
След покръстването на децата всяко едно от децата получи от кмета на Каспичан Милена Недева значка на българската розета и грамота.

За трета поредна година отслужиха масово кръщене в Голямата базилика
netinfo

Покръстването на Велика събота е емблематичен ритуал, още повече извършен в Голямата базилика, подчерта митрополит Йоан.

„В древност хората които са се подготвяли за кръщене, то е било един подготвителен период на углашение, тоест за да станат членове на Светата църква, за да бъдат приети и да станат верни чеда на църквата, на този ден Велика събота са се кръщавали и за това желание беше да се извърши кръщението", разказа митрополитът. Той обърна внимание и на това, че Голямата базилика е първия ни православен храм.

За трета поредна година отслужиха масово кръщене в Голямата базилика
netinfo

„Това цялото място тук в района е свято особено на мястото което сме стъпили, аз мисля, че повика дали ще бъде възстановена някога тази Базилика или няма да бъде възстановена, това е нещо което е ясно, че не е по силите на само на Светата църква и е важно повече да се напомня за нейното значение, място и роля в духовния живота на България", каза още владиката.