За новия програмен период в Търговищка област има сключени 24 договора на обща стойност 27,5 милиона лева
За новия програмен период в Търговищка област има сключени 24 договора на обща стойност 27,5 милиона лева / ОИЦ-Търговище

Предизвикателствата и ангажиментите на България по подготовката й за Председателството на Съвета на Европейския съюз представи днес Областният информационен център - Търговище. Пред представители на общинската и областната администрации, гражданския сектор, училища и медии експертите на центъра обясниха, че с тази ръководна функция страната ни прави дебют в определянето на приоритетите на ЕС и играе активна роля в изработване на европейското законодателство. България поема Председателството от 1 януари до 30 юни 2018 година, от Естония. На ротационен принцип за 6 месеца следва Австрия.
По време на срещата стана ясно, че в своя шестмесечен мандат българската държава ще бъде не само ръководител, но и организатор, координатор и медиатор в дейността на 160 работни групи и 20 000 делегати, ангажирани да прецизират текстовете на новите европейските директиви и регламенти.
По време на първото българско председателство се очаква да бъдат поставени на дневен ред темите за енергетиката и нуждата от диверсификация на енергийните източници; глобалния миграционeн процес; нуждата от повече сигурност за гражданите на ЕС; завършването на дигиталния пазар и преговорите по излизането на Великобритания от Европейския съюз.
Председателството на България на Съвета на ЕС е добър повод за привличане на туристи и бизнес партньори, за запознаване на хилядите гости с природното, културно и историческо наследство на страната ни, съобщи Милчо Тонев, управител на ОИЦ - Търговище.
Преди информационната среща екипът на ОИЦ - Търговище отчете своята дейност за тази година пред медиите. За политиките на ЕС и актуалните отворени процедури по оперативните програми центърът е провел 11 събития в петте общини на област Търговище, на които са присъствали над 32 души. Отчетено беше, че в региона само за новия програмен период има сключени 24 договора на обща стойност 27, 5 млн. лв., като най-много са те в община Търговище - 11 договора за над 14 млн. лв.