Южната част от Шумен все още не е почистена, констатираха от общината
Южната част от Шумен все още не е почистена, констатираха от общината / netinfo
След проведените разговори между кметския екип и двете фирми, отговарящи за зимното почистване в община Шумен – “Титан - БКС” и “Барс” ООД, ситуацията е значително подобрена - съобщиха от пресцентъра на администрацията. Централната градска част е почистена основно. От възложените около 100 допълнителни улици и отсечки, добре почистени са тези в северната част на града с изключение на няколко напречни връзки между ул. “Цар Освободител” и бул. “Славянски”. Остава за почистване южната част на града и особено кв. “Тракия”. Общината е изпратила допълнително писмо до “Титан - БКС” да насочи ресурсите си в следващите 48 часа в тези два района. Предстои днес среща с управителя на "Титан -БКС", за да се уточни включването на допълнителна техника за почистването на улиците в тези квартали.

Допълнително възложените улици и отсечки в Шумен още отсега са включени в графика на почистващата фирма и ще бъдат обслужвани при следващ снеговалеж. В момента специалистите изчисляват колко ще струва на общината, ако трайно възложи почистването на допълнителните около 100 улици и осигуряването на около 200 сандъка с пясък, които да се поставят по стръмните улици за улеснение на гражданите и шофьорите. Правят се изчисления и за доставка на луга от Бургас, която е с по-високо качество, но 3-4 пъти по-скъпа.

На Инспектората към общината е възложено трайно да контролира и прилага Наредба №1 не само към общинските фирми, наематели и ползватели на общинска собственост, но и към всички юридически и физически лица на територията на Шумен. От общината отново отправят молба към собствениците на магазини, офиси и частни домове да изчистят от снега прилежащите им площи.

Нормална е ситуацията и в селата, откъдето няма постъпили нови сигнали.