Плиска
Плиска / dariknews.bg
С възстановка във Велики Преслав ще бъде отбелязана 1100-та годишнина от битката при река Ахелой и II Национален събор на НД "Традиция".

Съборът ще се проведе на 12 август като от 10.00 ч. в м. Борова гора, НИАР „Велики Преслав” са организирани военно-полеви лагери от времето на Римската империя до наши дни. Там ще има и Център за работа с деца, а заедно с това ще се представи и подготовка на българската войска за битка 

В 11.30ч. е началото на военно-историческа възстановка  „Със смъртта на храбрите”.

На другия ден от 11.00 ч. при местността „Яза” на околовръстния път ще бъде проведено освещаване на българските бойни знамена

Това сражение е сред най-грандиозните битки за цялото европейско Средновековие
АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ „ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ”


Пресъздаването на епичната битка при р. Ахелой ще бъде с участието на регионални клубове „Традиция” от цялата страна.

Организатори са Община Велики Преслав, Археологически музей "Велики Преслав", Национално дружество "Традиция" и НЧ "Развитие 1874".

Битката при Ахело̀й се е състояла на 20 август 917 г. край р. Ахелой, между българските войски, водени от цар Симеон I Велики, и войските на Византия, водени от магистър Лъв Фока, доместик на схолите и главнокомандващ сухопътните сили на империята. България печели решителна победа. Това сражение е сред най-грандиозните битки за цялото европейско Средновековие. Според арабският хронист ал-Масуди в него вземат участие общо 122 000 души.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.