“Възраждане” подкрепя проекта на Илия Иванов за паметник на Левски в Търговище
“Възраждане” подкрепя проекта на Илия Иванов за паметник на Левски в Търговище / Диляна Стойчева
Патриотичен клуб „Възраждане” – Търговище се обяви против идеята на пл.”Възраждане” в Търговище да се издига паметник на Левски, проектиран от скулптора Красимир Ангелов и арх. Светлозар Стефанов. Според членовете на организацията проектът на търговищенецът Илия Иванов по-добре представя Апостола и неговото дело.

В писмо до медиите председателят на клуба Евгений Гроздев казва: “най-близко до представите ни за Левски, за неговото дело, на мечтите му за бъдещето, е предложението на Илия Иванов.Той е творецът, който най-добре е успял да пресъздаде Апостола и величието на делото му, от една страна.От друга - фонът зад паметника в проекта му по недвусмислен начин призовава към сбъдване заветите на Левски”

„Силно вярваме, че проектът на Илия Иванов за фигурална композиция на Васил Левски ще се издигне величествено на площад “Независимост”, където с гордост пред граждани и гости на Търговище ще разказва за делото, мечтите и заветите на Апостола” – се казва още в обръщението

Ще припомним, че проектът на скулптора Красимир Ангелов и арх. Светлозар Стефанов от София бе класиран на първо място в Националния конкурс за проектиране на фигурална композиция на Васил Левски в Търговище. На второ място остана композицията на търговищкия автор Илия Иванов и арх. Вичка Стоянова, на трето - проектът на Илиян Михайлов и арх. Костадин Чотов от Велико Търново. Журито бе с председател известният български скулптор проф. Георги Чапкънов и членове - Иван Тодоров - скулптор, арх. Мария Каразлатева, арх. Станислав Константинов, д-р Стоян Джевезов - председател на фондация "Васил Левски", художникът Цончо Денев и председателят на общински комитет "Васил Левски" в Търговище Веселин Николов.

Класираният на първо място получи награда от Община Търговище в размер на 1 500 лв., второто място - 1 000 лв. и третото място - 500 лв. Журито предложи на организаторите на конкурса класираният на първо място Красимир Ангелов да продължи работа до окончателно решение на фигуралната композиция на Апостола в нашия град.