Второкласници от Търговище „обходиха пътя на боклука
Второкласници от Търговище „обходиха пътя на боклука / Пресцентър общинска администрация - Търговище

"Пътя на боклука" проследиха учениците от кръжок "Нашата общност" към втори "А" клас в Първо СОУ "Св. Седмочисленици" в Търговище. По проект "Успех" те се запознаха с начина на събиране, извозване, сепариране и депониране на отпадъка, както и с видовете контейнери, предназначени за него.

Това стана нагледно с помощта на гл. експерт в общинската администрация Фериде Чакър, която в двора на училището разказа на децата приказката за боклука. По-късно пред учениците работници от фирма БКС показаха начина на неговото събиране и  извозване.

По-късно второкласниците  видяха как боклукът, събран покрай тяхната гимназия, достигна до подаващата линия в сепариращата фирма. Видяха още как бе извършено сортирането, балирането и опакoването на различните видове отпадък. Научиха, че жълтите и зелени контейнери трябва да се ползват по предназначение, че в тях не трябва да изхвърлят боклуци  от бита, батерии  и медицински остатъци.

Пред присъстващите бе разгласена и статистиката, че от откриването на инсталацията в края на април 2010 г. до 1 май тази година, на входа на фирмата са регистрирани 1 582 720 тона отпадък, а реализираната продукция е 860 140 тона. 

По проект „Успех" през тази година децата от кръжока са посетили 23 места, където са се запознали с разнообразни професии и дейности: съдии, стоматолози, журналисти, актьори, художници, полицаи, лекари...