Време е за назначаването на психолози в учебните заведения
Време е за назначаването на психолози в учебните заведения / netinfo

Необходимо е наличието на училищен психолог във всички учебни заведения, поради случаите на насилие в тях. Това е особено необходимо за децата от 1-ви до 8-ми клас, казаха членове на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, по време на днешното си заседание.

Като една от основните причини за насилието сред подрастващите се посочи вредното влиянието на медиите. Друг проблем се оказа и честото посещение на учебните заведения от ученици в нетрезво състояние. Директорът на дирекция „Просвета, образование и младежки дейности” Найден Косев направи предложение да се създаде информационен бюлетин. Той да бъде публикуван на всеки 6 месеца и негова цел да е осведомяването на родителите, преподавателите и всички заинтересовани, за детската престъпност и насилието сред подрастващите.

Предложение бе още месец ноември да се обяви за месец за борба с насилието сред подрастващите. Представители на педагогическите съветници казаха, че вербалната агресия се шири сред децата. Те използвали много цинични изрази, което е знак за слаб родителски контрол. Анкета, направена сред 75 учители и 200 ученици показва, че мнозинството от ученичките не се чувстват в безопасност в училище.

По време на заседанието бе решено в най – близко бъдеще да се проведе разширено заседание с директори, педагогически съветници, представители на детския парламент и на училищните охранители.