Военни ще дискутират опазването на паметниците
Военни ще дискутират опазването на паметниците / netinfo

Работна среща под надслов “Опазване и поддържане на военните паметници” ще се проведе на 15 юни в Шумен. Целта е да се обединят усилията на различни институции, на централната и местна власт, на НПО и съюзите за опазването и поддържането на монументите. Форумът е част от Националната кампания за опазване на военните паметници.

Инициативата се провежда под патронажа на президента Георги Първанов.  Организатор е Министерството на отбраната. Кампанията стартира на 11 април и ще приключи до края на 2006 г. Предстои да бъдат проведени тематични семинари в 28–те области на страната.

В работната среща в Шумен ще участват представители на Министерството на отбраната, Генералния щаб на Българската армия, Областна администрация, кметове и председатели на общински съвети от областта. На територията на област Шумен се намират 101 военни паметници. 40 от тях са в гр. Шумен. 

Клуб “Съхрани българското" бе учреден и в област Шумен. Целта му е да указва съдействие на кметовете на общините, намиращи се в региона, при съхраняване и опазване на войнишките паметници. Председател на организацията е офицерът от резерва полк. Мишо Йорданов.