Внук, убил баба си, застана пред съда в Разград
Внук, убил баба си, застана пред съда в Разград / Радка Минчева

26-годишен мъж от село Дянково застана пред Окръжен съд - Разград по обвинение за извършване на грабеж,  придружен от средна телесна повреда, от която е последвала смърт.

Починалата е родна баба на подсъдимия. На 2 юли тази година след полунощ пияният Илджан Хасанов нахлул в дома на баба си и дядо си. Поискал им пари, като не му дали, се приготвил да им вземе телевизора, който е на стойност 200 лв. 75-годишната жена и 81-годишният мъж се възпротивили и внукът им нанесъл побой с юмруци, ритници и водопроводна тръба. После си тръгнал без да вземе нарочената за грабежа вещ. Ден по-късно в разградската болница починала възрастната жена, с опасност за живота бе и мъжът.

В съда днес старецът отказа да свидетелства срещу внука си, не предяви и граждански иск срещу него. Разпитани бяха 8 свидетели и 8 вещи лица. По делото има две психиатрични експертизи, според едната Илджан Хасанов е невменяем и не отговаря за постъпката си, а според другата има личностово разстройство, което не води до неспособност да не разбира значението на извършеното.  

Заради отсъствието на вещото лице, изготвило биологичната експертиза, процесът бе отложен за 26 януари догодина. Експертът трябва да обяви дали кръвта по водопроводната тръба, с която се предполага, че е извършен побоя, е на починалата жена.