ВиК-Шумен завършва годината със загуба, дружеството в тежко финансово състояние
ВиК-Шумен завършва годината със загуба, дружеството в тежко финансово състояние / Дарик-Шумен

ВиК-Шумен ще завърши годината със загуба около 200 000 лв. Това съобщи на пресконференция по-рано днес управителят на дружеството инж. Светлозар Дамянов. По думите му, ВиК е в тежко финансово състояние. През 2012 г. финансовата загуба е била в размер на 439 000 лв., след встъпването си в длъжност през август тази година Дамянов е оптимизирал работата на водоснабдителното дружество, намалил е разходите и е успял да редуцира годишната загуба с повече от 50%. „Убеден съм обаче, че 2014 г. ще е по-добра", прогнозира Дамянов.

Въпреки това дружеството остава с голяма задлъжнялост - 5,061 млн. лв. към момента, като през 2009 г. сумата е била малко над 2 млн. лв.Дамянов обясни още, че през годината дружеството не е заплащало за много дейности и покупки, като все още изоставането не може да се навакса и сега се разплащат суми фактурирани през месец април, тази година.
Управителят на ВиК обясни, че дружеството има да събира около 3 млн. лв. от клиенти, като се водят и дела за около 1,5 млн. лв. заради срока на давност обаче, не е ясно дали всички тези средства ще бъдат събрани.

Изпълняват се и условията по погасителния план за изплащане на задълженията към „Енерго Про". Заради коледно новогодишните празници обаче във водоснабдителното дружество не постъпват много средства, но ръководството на ВиК цели изплащане на вноските по график. Дамянов каза още, че в момента се подготвя процедура по Закона за обществените поръчки за избор на доставчик на ток /средно напрежение/ от свободния пазар. Старата процедура, стартирала по-рано през годината е била прекратена, тъй като кандидатствалите 4 фирми са се отказали. По думите на Дамянов, в момента цената на питейната вода в Шумен е калкулирана на база средната цена за електричество от 2012 г., която е била по-ниска от сегашната. Управителят на дружеството изрази надежда с избора на доставчик от свободния пазар да се договорят по-ниски цени и по този начин да се достигне баланс в съотношението на цената на електричеството при формирането на цената на водата.

През следващата година ВиК-Шумен ще продължи политиката си по налагане на новите водомери, които позволяват дистанционно отчитане на консумираната от клиентите вода. Дружеството предлага промоционални цени за новите, модерни устройства от 55 лв. на водомер, който ще бъде монтиран от работници на ВиК и ще е оборудван с всичката необходима техника, за да позволява дистанционно отчитане.

„Това е съвременен и интелигентен начин за решаване на проблемите на гражданите", подчерта Дамянов. Той обясни, че новите водомери са особено подходящи за многофамилни жилищни сгради, тъй като след като те бъдат монтирани се избягва посещение на инкасатор в даден апартамент, преодолява се и проблема с преразпределението на вода. Дистанционните водомери позволяват инкасатора да отчете показанията им от разстояние, като това става едновременно за всички устройства в една сграда.

В момента в Шумен 6 жилищни блока и 9 къщи са оборудвани с такъв тип водомери.