ВиК-Шумен въвежда новости за абонатите
ВиК-Шумен въвежда новости за абонатите / netinfo

"В и К" - Шумен въвежда новости в условията за предоставяне на услуги до крайни потребители, това каза за Дарик управителят на дружеството инж. Светлозар Дамянов. Toва се прави във връзка с промяната в Закона за регулиране на водните услуги.

От 12 август наемотодатели ще могат да опълномощават наематели на съответен недвижим имот да плащат сметките за изразходвана вода. Ако обаче сумите не бъдат разплатени, отговорността отново ще носи наемотодателя.

За обществените и производствените предприятия се въвежда плащане на дъждовните води. То няма да важи за гражданите. Сумите за този вид плащане ще бъдат изчислявани в началото на всяка календарна година. Таксата е 12 ст./куб.

Инж. Дамянов уточни, че има промяна и за потребителите на вода, които все още не са монтирали водомери в жилищата си. Досега служители на водоснабдителното дружество отчитаха месечно по 5 кубика вода в нетоплофицирано жилище, без водомер. За топлофицираните домове, количеството бе 6 кубика вода. Според новия регламент, в двата случая, на всеки 3 месеца към тези количества вода ще бъде добавян по още 1 кубик.

Управителят поясни, че в момента дружеството е спряло принудително водоподаването на около 1 000 свои абоната от Шуменска област. Причината - наразплатени задължения от страна на потребителите. "Срещу други 1 200 жители от региона водим дела" - допълни инж. Дамянов.

За Дарик той каза още, че най-късно до 18 октомври се очаква да стане ясно, ще бъде ли одобрена новата цена на водата, която "В и К"-Шумен предложи за разглеждане от Комисията по енергийно и водно регулиране. Предложението предвижда повишение с 20%. Ако то бъде одобрено, цената на един кубик вода ще достигне до 1, 36 лв.

От средата на месец август, потребителите ще могат да се разплащат и чрез парични преводи от банкомат. "Скоро ще бъде възможно гражданите да плащат сметките си за вода и чрез Интернет" - поясни управителят.

Подробности по темата чуйте от интервюто със Светлозар Дамянов, с него разговаря Юлия Христова.