ВиК-Шумен ще отстранява 15 аварии по магистралния водопровод заради които няма да има вода
ВиК-Шумен ще отстранява 15 аварии по магистралния водопровод заради които няма да има вода / Дарик-Шумен

Общо 15 на брой са авариите по магистралния водопровод заради, които ще бъде спряна водата в Шумен, Търговище, Велики Преслав и няколко шуменски села. Това обяви на пресконференция управителят на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов. Авариите са се натрупали от известно време и вече ремонтът им е неотложен. „Искаме преди влошаването на времето, поне това което се вижда да го отстраним, като една есенно-зимна профилактика", обясни инж. Дамянов.

Ремонтните дейности ще започнат още през 01:00 ч. тази нощ, но в Шумен водата ще спре около 04:00 ч. Ще работят 7 водомайсторски групи и два екипа ел. монтьори, които ще направят профилактика на градските помпени станции. След приключване на работата на екипите водоподаването ще бъде възстановено максимално бързо - очаква се в Шумен това да стане около полунощ утре.

В следствие на авариите ВиК отчита и големи загуби на вода по трасето - между 60 и 70 литра в секунда. „С водата от тези аварии може да се захрани три пъти град като Каспичан", даде пример инж. Светлозар Дамянов.

Магистралният водопровод, който захранва с вода от язовир „Тича" градовете Шумен, Търговище и Велики Преслав е на повече от 30 години, силно амортизиран е и авариите по нега са често явление. Дължината на трасето около 25 километра, а тръбите, които са стоманени пресичат река Камчия на 23 места.

Управителят на ВиК-Шумен обясни, че се очаква съвсем скоро Община Шумен да подпише договор с Предприятието за управление на дейностите по околната среда за изготвяне на проект за цялостна рехабилитация на магистралния водопровод. За това в тазгодишния бюджет на ПУДООС за заложени близо 510 000 лв. За да се сключи договорът е нужна шуменската администрация да представи нужната документация, това може да стаен в рамките на един месец.

През настоящия програмен период е възможно, чрез европрограмите, да бъдат осигурени средства за подмяната на водопровода.

По думите на инж. Дамянов, всеки момент се очаква и Министерство на регионалното развитие да обяви процедура по избор на изпълнител за проектиране на пречиствателна станция за питейни води за Шумен.