Вицепремиерът Плугчиева контролира проектите по ИСПА
Вицепремиерът Плугчиева контролира проектите по ИСПА / netinfo

По покана на вицепремиера Меглена Плугчиева кметът на община Шумен инж. Красимир Костов и зам.-кметът по устройство на територията и строителство инж. Иван Йонков участваха вчера в работна среща в Министерския съвет за проследяване на проектите по ИСПА /Кохезионен фонд/, чието изпълнение е определено като рисково. В съвещанието участваха министър Джевдет Чакъров, зам.-министри от МФ и МРРБ, както и кметове и представители на други 7 общини, където проектиге по ИСПА също са рискови.

Инж. Красимир Костов изрази позицията на общината, съгласувана с МОСВ и ВиК-Шумен, три подобекта на обща стойност 12,793 млн. евро, да бъдат извадени от проекта за подобряване водния цикъл на Шумен. Това са довеждащият водопровод от яз. “Тича” на стойност 10 млн. евро, помпената станция “Дивдядово” и напорен водопровод от кв. Дивдядово до градската пречиствателна станция за отпадни води на стойност 1,363 млн. евро и реконструкцията на помпени станции на стойност 1,430 млн. евро.

Трите елемента трябва да бъдат извадени от проекта ИСПА със съгласието на Европейската комисия, което налага да се направи промяна в сключения между МОСВ и ЕК меморандум. През следващите 1-2 месеца, докато тече кореспонденцията, трябва да бъдат завършени работните проекти на тези елементи и да бъдат изготвени тръжните задания за избор на изпълнител. В случай на положително становище от ЕК, община Шумен ще кандидатства с готовите проекти за финансиране по Оперативна програма “Околна среда”.

Министър Плугчиева възложи на всички присъстващи до 4 юли да изпратят до МОСВ справки за сумите, които не достигат и аргументация за възникналата ситуация. Община Шумен е направила това още на 26 юни, уточни Красимир Костов. На Министерството на финансите е възложено до 15 юли да даде отговор за възможностите за финансиране по всички проекти.