Вдигнаха таксите в детските градини и ясли
Вдигнаха таксите в детските градини и ясли / Sofia Photo Agency, архив

Таксите в детските градини и ясли в Шумен да бъдат увеличени с 12,5 на сто от началото на юли. Това решиха общинските съветници в Шумен. Родителите ще плащат с 5 лв. повече на месец, таксата за целодневни градини и ясли става 45 лв. за града и 35 лв. за селата и кварталите, а за посещение на седмични забавачки и ясли съответно 55 и 45 лв.

Пълен размер на таксата в периода от 1 юни до 15 септември, в зависимост от броя на присъствените дни, ще плащат и родителите на 5 и 6-годишните, които посещават подготвителни групи. За останалите месеци дължимата такса е 15 лв., предвижда гласувания на заседание на Общинския съвет проект за промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.


Според справка, предоставена от общинска администрация значително са се увеличили разходите за издръжка на детските градини в периода от май 2011 г. до май 2012 г. За храна разходите са скочили с 29,38% , за материали с 57 на сто, а за горива, вода и ел. Енергия с 5, 48%. Разходите за храна са скочили, заради влезлите в сила две нови Наредби, относно изискванията към храненето и хранителните продукти.
В залата Сюлейман Бакиев от ДПС пожела преразгледане на цифрите и да се търсят компромисни варианти. „Нямам против да има по-качествено обслужване, но притеснението ми е, че хората в малките населени места няма да могат да заплащат по-високи такси", обоснова се той.


Христо Николов от БСП пък заяви, че допълнителните изсквания да се подобри качеството на храните в градините са вменени от държавата и те трябва да се спазват.
В залата зам.кметът Живка Тонева обясни, че в сравнение с други големи градове в Шумен таксите са най-ниски.
В крайна сметка съветниците приеха увеличението. По предложение на проф.Добрин Добрев от ГЕРБ местните парлментаристи приеха и в тръжните процедури за доставка на хранителни продукти в детските заведения да участват и родители.