Светлин Бонев предаде печата на областната администрация в Търговище на Валери Симеонов
Светлин Бонев предаде печата на областната администрация в Търговище на Валери Симеонов / Борислав Курдов
Валери Симеонов
92458
Валери Симеонов
  • Валери Симеонов
Новият областен управител на Търговище Валери Симеонов официално встъпи в длъжност  днес. Поста и символа на държавността – печата на областната администрация, му бяха предадени пред журналисти от досегашния управник Светлин Бонев.
Промяната бе наложена с решение на Министерския съвет от 8 февруари. Служебният премиер проф. Огнян Герджиков освободи 14 областни управители, сред които и този на Търговище. „Запознал съм г-н Симеонов с администрацията, със сериозните проекти и начинания, по които работим, надявам се тези, които сме сметне за целесъобразни да ги продължи, за да може да се похвалим с добри постижения”, каза Бонев.
От своя страна новоназначеният областен управител Валери Симеонов заяви, че ще работи за затвърждаване позициите на Областна администрация – Търговище в страната. Като акцент в неговата работа ще бъде провеждането на честни, законни и прозрачни избори.
„Целта на служебния кабинет е единствено провеждането на предсрочните избори. Но както става ясно, че амбициите на служебния кабинет са далеч по-големи, от тези за които е призван” – коментира Бонев. И продължи: „14-те областни управители, които са сменени са все от една политическа партия – ГЕРБ. Това показва тенденция, защото всичките новоназначени са свързани с БСП. Макар на пресконференция БСП категорично да го отрича, тънката червена нишка си личи. Но това е в правомощията им и преценката, кой на местно ниво ще прокарва държавната политика, е тяхно решение”.
Няма място за обида, категоричен е Бонев. Но „упрекът, че е имало съмнения в Министерски съвет и сигнали за непочтеност в провеждането на изборите, категорично не ги приемам за меродавни. Не мога да се съглася и с твърдението, че областният управител не си е вършил добре работата”, заяви досегашният управник. И лаконично отбеляза, че „при нас временните неща се запазват дълго, така че не би трябвало да предричаме колко време ще заема поста областен управител Валери Симеонов”.
Светлин Бонев спомена и някои от важните проекти, по които администрацията работи. Сред тях има и такива, които да оптимизират държавните разходи. Като важен той отбеляза, че със спестени средства областната администрация е разработила проект и е кандидатствала към доверителния екофонд за извършване на ремонт за енергийна ефективност на сградата на стойност 750 000 лв.