В. Златев: 90% от обещаното бе изпълнено през изминалия мандат
В. Златев: 90% от обещаното бе изпълнено през изминалия мандат / община Шумен

Приоритети в управлението на община Шумен през последните 4 години бяха откритостта и прозрачността, това заяви кметът на Шумен Веселин Златев по време на последния за втория му мандат общински брифинг. Златев подчерта, че през годините той и екипа му са се страли да инициират множество тенденции, които стартират в цяла България, както и че винаги са се опитвали да излъчват положителен импулс към шуменци.

Кметът заяви, че около 90% от обещанията, дадени преди старта на мандата му, са изпълнени, а останалото е в процес на реализация. Според него, шуменци са прави да искат по-добър и чист град и работещите в общинска администрация са направили необходимото.

Веселин Златев каза още, че е далеч от мисълта за това, че той и екипа му не заслужават критика, внимание обаче се обръща само на основателната такава.

Градоначалникът допълни, че очаква всеки момент да бъде регистриран от ОИК като кандидат за кмет за трети мандат на община Шумен от ГЕРБ. С интерес се очаква решението за това кой ще заеме поста временно изпълняващ длъжността “кмет”. Припомням, че решение за това трябва да вземе областният управител Красимир Костов, който обаче също се кандидатира за кмет на Шумен. Очаква се решението да бъде взето от неговия заместник Николай Николов. Той бе назначен със Заповед на областния управител Красимир Костов на основание чл. 32, ал. 1 и чл. 30, ал. 2 от Закона за администрацията /ЗА/ от 26 септември до 28 октомври т. г. за негов заместник.

Кметът допълни, че през последните 8 години в община Шумен е имало няколко случая на уволнени служители на общинска администрация, заради това, че са се държали зле с гражданите. Обслужването на едно гише пък е било въведено не с идеята да се прогонят шуменци от сградата на общината, а за да се ограничи прекия контакт със служителите, което е предпоставка за корупционни практики.

На пресконференцията кметът представи и отчетът на община Шумен за 2003-2007 г. От него става ясно, че за изминалия мандат, община Шумен е успяла да постигне стабилно финансово състояние и добре балансиран бюджет с потенциал за реализиране на политика на растеж. Безработицата в общината е на европейско равнище - 4.49% от икономически активното население. Данните сочат, че към 31.12.2005 г. чуждите инвестиции в предприятията от нефинансовия сектор са се увеличили с 5,5 пъти повече в сравнение с 2001 г. и възлизат на 98 009 600 щатски долара. Целият отчет за изминалите 4 г. ще бъде публикуван на сайта на община Шумен.