В Търговище работят по инфраструктурни проекти
В Търговище работят по инфраструктурни проекти / netinfo

10 идейни предложения за големи инфраструктурни проекти представи екип на общинската администрация в Търговище пред съветници от местния парламент. По някои от тях вече се работи, с цел да станат част от Националната оперативна програма за регионално развитие и да получат финансиране от структурните фондове на ЕС. Други са все още на идейно ниво, визирайки бъдещето на града след десетина години.

 

"Корекция и облицовка на реките Врана и Сива" е предложението за проект, поставено на първо място от работния екип на общината. Общата дължина на трасето е около 3 км. За изпълнението на дейностите ще са нужни 2, 5 г. Ако проектът бъде одобрен, реализирането му ще започне в началото на следващата година.

 

Насока, по която ще се работи е и тази за: "Благоустрояване на кв. „Запад” 1 и кв. „Запад” 3 и изграждане на транспортна връзка между тези два квартала". Според представените предложения, се предвижда рехабилитация и благоустрояване на междублоковото пространство между улиците "Паисий", "Кюстенджа" и "Боровец". В момента там липсват нужните паркинги, детски площадки и градинки.

 

Другото направление е свързано с обновяване и озеленяване на парковите зони "Борово око", "Юкя" и "Роден кът", както и реставрация и обновяване на историческия културен сграден фонд. Целта е Търговище да стане по-красиво и приятно място и да се създадат по-добри предпоставки за развитие на културен туризъм.

 

Според арх. Елена Колева, разработването на териториално устройствени планове е другата стратегическа насока. Територии, които нямат подобни устройствени планове са кв. „Калково”, с площ от 387 дка.

 

Според кмета на общината д-р Красимир Мирев, за реализирането на тези и други идеи са нужни над 20 000 000 лв. За финансиране ще се кандидатства пред структурните фондове на ЕС, но по тях парите биват отпускани едва, когато дейностите са реализирани, така че финансовото натоварване за общината в периода 2008 – 2010 г. ще е голямо.