В Търговище отбелязаха Международния ден на хората с увреждания
В Търговище отбелязаха Международния ден на хората с увреждания / Борислав Курдов

Международният ден на хората с увреждания бе отбелязан днес и в Търговище. Той бе повод членове на Основната организация на СИБ в областния град да се съберат в Клуба на инвалида. Председателят на местната структура Ваня Караиванова поздрави присъстващите и подчерта, че днес всъщност има още един повод, а именно навършването на 25 години от учредяването на Съюз на инвалидите в България /СИБ/. За нас този ден не е празник, а повод да се съберем и още веднъж да се уверим, че не сме сами в съдбата си, че има и други с нашите проблеми, а и да срещнем представители на отговорни институции, които да чуят за нашите неволи в битието, каза Караиванова.
Гости на тържеството бяха представители на дирекциите „Бюро по труда" и „Социално подпомагане", областната администрация и Старейшини - ГЕРБ. Бяха получени поздравителни адреси от областният управител на Търговище Светлин Бонев и народният представител от ГЕРБ Дарин Димитров. Детски състави от Първо ОУ „Христо Ботев" и Второ СОУ „проф. Никола Маринов" поздравиха с музикални изпълнения присъстващите.
В Основната организация на СИБ в Търговище членуват 152 души. Малко над 300 са регистрираните в Регионалната организация, която включва представителите на структурите в Търговище, Попово, Омуртаг и Опака. Най-сериозните проблеми на хората в неравностойно положение са свързани с недостига на социалните и личните асистенти, както и липсата на специализиран транспорт за инвалиди, сподели председателят на органицията Ваня Караиванова.