В Търговище отбелязаха 135-та годишнина на Българската статистика
В Търговище отбелязаха 135-та годишнина на Българската статистика / Борислав Курдов

По повод отбелязваната днес 135-та годишнина от създаването на българската статистика, ученици от Професионалната гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов" в Търговище гостуваха на местното Териториално статистическо бюро. Те подариха букет на директорката Юлияна Митева и в свободна среща-разговор със служителите научиха историята на статистиката в България, както и се запознаха с извършваните тук дейности.
„Осигуряването на адекватна, навременна и точна статистическа информация за параметрите на протичащите стопански и социални процеси, допринася за успешното координиране на международните усилия за преодоляване на негативните последици от кризата", каза по време на срещата Юлияна Митева.
На тази дата през далечната 1880 година с указ на Министерството на финансите е образувано Статистическо-организационно отделение, а за негов пръв началник е назначен Михаил Сарафов. През годините статистиката се развива и успява да заеме осезаемо място в живота на всички - бизнесът планира и отчита своето развитие, студенти и ученици се подготвят за професионалната си реализация, гражданите се информират за състоянието на икономиката, на обществото и околната среда, като използват статистическите данни.