В Търговище обсъждаха отпадането на деца от малцинствата от училище
В Търговище обсъждаха отпадането на деца от малцинствата от училище / etnosi.wordpress.com

Действията за превенция на отпадането на ученици от малцинствата бяха обсъдени от Областния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси в Търговище. В заседанието участваха представители на Регионалния инспекторат по образование, Клуба на НСО, социалните служби, РЗОК,  община Търговище и други.

Началникът на РИО Невяна Захариева отчете, че работата за намаляване на децата, напуснали училище, е приоритет. Но броят на учениците, които отпадат от образованието, се увеличава през годините. В края на миналата учебна година в Търговищка област са напуснали 174 ученици, а други 155 са заминали за чужбина с родителите си. Това са 16 паралелки по-малко в сравнение с предходната година.

Специален проект, разработен от Инспектората е обхванал деца и родители от малцинствата от четири училища. Целта е била по-лесна адаптация при преместването им в ново училище, мотивиране за редовно посещение на занятията, подобряване на комуникацията. Чрез дейностите са били привлечени към 200 родители. Проведени са били нетрадиционни срещи, като: „Чай в училище”, „Заедно на сладкарница” и други, в които активно са участвали посредници от малцинствата. Разработеният модел ще бъде мултиплициран и в други училища, заяви г-жа Захариева.

Клубът на НСО в Търговище също представи свои проекти за работа с деца от малцинствата, които са застрашени от отпадане на ученици. Екипът на Клуба използва комплексен подход, като паралелно работи с деца, родители и учители. В момента се реализира такъв проект във Второ основно училище в Търговище.   „Нужно обединяване усилията на държавните, местни власти и неправителствения сектор за намиране на действащи механизма за работа по проблема с напускането на училище и произтичащите от това негативни последици за децата и цялото общество”, заяви представителят на Клуба на НСО Невяна Маджарова.