В Търговище - безплатни прегледи за Деня на сърцето
В Търговище - безплатни прегледи за Деня на сърцето / DarikNews.bg, архив

С безплатни кардиологични консултации и прегледи ще бъде отбелязан Световния ден на сърцето - 29 септември, в Търговище. Регионалната здравна инспекция приканва всички граждани на областта да се погрижат за своята информираност за сърдечно-съдовите болести и здравословния начин на живот. По този начин би се намалил броят на заболелите, каза директорът на РЗИ д-р Венка Стоянова. В Деня на сърцето безплатни прегледи ще се извършват в МБАЛ-Търговище от 9.00 до 12.00 ч. и МБАЛ-Попово от 8.00 до 13 часа.

Основната цел на Световния ден на сърцето е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция. В България той се организира от Дружеството на кардиолозите, под мотото „Един свят-един дом-едно сърце". Специалистите отчитат, че всяка година сърдечно-съдовите заболявания причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно). А ако ръстът в стойностите продължи - към 2030 г. над 23 милиона души годишно ще умират от сърдечни заболявания. През 2012 г. фокусът попада върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи.

От Регионалната здравна инспекция в Търговище препоръчват няколко стъпки, чрез които да се намали риска от сърдечни заболявания. А именно: налагане на здравословния начин на живот, повишаване на физическата активност и отказа от тютюнопушене. И отбелязват, че над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.