В Шумен търсят семейство за всяко дете
В Шумен търсят семейство за всяко дете / Дарик-Шумен

Община Шумен е сключила партньорско споразумение с Агенцията за социално подпомагане по проекта за приемна грижа „И аз имам семейство". Той е финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси". Приоритет при реализацията му е помощта за бебета и деца до 3 години, настанени в специализирани институции и деца с увреждания.

Целите са да се подкрепи процеса на деинституционализацията на деца, настаняване на 600 деца в приемни семейства и увеличение на приемните семейства с 500.

Проектът ще обхване деца, подходящи за приемна грижа, които в момента са настанени в домове за медико-социални грижи, домове за деца с умствена изостаналост и домове за деца лишени от родителска грижа. В такива институции в Шумен са настанени около 125 деца.

„Община Шумен ще създаде организация за ефективно управление и за успешно реализиране на проекта на общинско ниво", съобщи зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности Седат Кадир. Той допълни, че предстои да се създаде екип за администриране на проекта. В рамките на 30 дни пък ще се извърши подбор и ще бъдат назначени 2-ма социални работници. Те ще работят най-малко с по 4 семейства, в които има назначени деца.

„Финансирането не е точно упоменато, очакваме от Агенция социално подпомагане да ни кажат каква точно ще е сумата, защото в някои общини може би няма да има приемни семейства, докато в община Шумен този вид услуга е много добре развита", каза още Кадир. Той добави, че общо 82 общини са включени в проекта.

Срокът за изпълнение на проекта е 2 години. Той стартира в началото на следващата година.