В Шумен представят Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж
В Шумен представят Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж / netinfo

Информационен ден за представяне на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" (2014-2020г.) се провежда в Шумен. Той е организиран от Областният информационен център в града и Министерството на образованието и науката.

Участие в него вземат представители на структури в образователната система, пред които ще бъдат представени възможностите за финансиране на проекти в сферата на образованието, младежта и науката, участват. Ще бъде презентирано и електронното кандидатстване и отчитане на проекти през новия програмен период.

Дейностите по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" са структурирани в три приоритетни оси, обясни по време на форума Иван Иванов, който е старши експерт в МОН. Първата от тях е „Научни изследвания и технологично развитие, насочена към създаване на научна инфраструктура. Потенциални бенефициенти по нея са научните институти и звена, както и висшите учебни заведения и центровете за компетентност.

Втората приоритетна ос е свързана с образование и учене през целия живот, тя е най-всеобхватна и в нея се включва цял спектър от мерки и дейности, свързани с развитие на човешкия потенциал. Бенефициенти по нея могат да бъдат висши училища, училища от системата на средното образование, професионални учебни заведения, детски градини, неправителствени организации, студентски организации.

„Образователна среда за активно приобщаване" е третата приоритетна ос. Тя предвижда най-вече мерки, свързани с преодоляване на преждевременното напускане на училище.

Програмата ще се финансира от Европейския фонд за социално развитие и Европейския социален фонд.

„Оперативната програма дава възможност на всички заинтересовани среди, свързани със системата на образованието да участват като бенефициенти и да съдействат активно за целите на програмата. Смятаме, че чрез нея ще имаме възможност да се доближим и да изпълним европейските стандарти, които са посочени в общата стратегическа рамка и в нашата програма „България 2020", заяви още Иван Иванов.