В Самуил чакат Кадир Мехмед, за да му решат съдбата
В Самуил чакат Кадир Мехмед, за да му решат съдбата / Дарик - Благоевград

Няколко са вариантите за бъдещето на гурбетчията от село Голяма вода, който бе държан в плен в Гърция - съобщи директорът на РД"Социално подпомагане"-Разград Татяна Костова.

Те ще се обсъдят следващата седмица в Самуил, на екипна среща на експерти в присъствието на самия пострадал Кадир Мехмед, който се очаква тогава да бъде изписан от социалния дом в Симитли.

Намерението на социалните служби е да се помогне на 34-годишния мъж за извършването на ремонт на изоставената му родна къща, да се пусне там тока и водата, да се снабди с дърва и да бъде настанен там. Ако Кадир подаде молба, може да му бъде отпусната еднократна социална помощ от 325 лв., има и други  варианти за финансово подпомагане - каза Костова.

Докато къщата се ремонтира, Кадир Мехмед ще бъде или при своя леля в Разград или в социален дом в село Хърсово. Обсъжда се и възможност за временно настаняване в друг имот в Голяма вода.

Негов стар познат от Габрово е изявил желание да му осигури работа - допълни Костова. Това обаче отново поставя въпроса за това къде ще живее Кадир.

Костова съобщи още, че през трите месеца, през които Кадир беше в социалния център в Симитли, не са издирени баща му и брат му, които също са били на гурбет в Гърция.