В сайта на ПЕС – статия за доклада на д-р Красимир Мирев в Брюксел
В сайта на ПЕС – статия за доклада на д-р Красимир Мирев в Брюксел / netinfo
В сайта на ПЕС - Партията на европейските социалисти е публикувана статия за доклада на кмета на община Търговище и председател на НСОРБ д-р Красимир Мирев в Брюксел относно „Черноморското взаимодействие – нова инициатива за регионално сътрудничество”. Публикацията е озаглавена – „Засилване на регионалното измерение в Черноморския регион” и накратко са представени основните точки по становището на д-р Мирев. В самия край е обяснена и ролята на Комитета на регионите за прилагане законодателството на Общността.

В статията се казва, че по време на обсъждането на становището докладчикът е заявил, че „ни очакват големи предизвикателства, които налагат координирани дейности на регионално и местно ниво. Сътрудничеството може да създаде ново доверие, плодовете от което ще се ползват в дългосрочна перспектива“.

Инициативата на Европейската комисия под името „Черноморско взаимодействие“ си поставя за цел развитие на сътрудничеството с черноморските страни. Тя е насочена и към задълбочаване на връзките на ЕС със съседните на черноморското крайбрежие страни и към стабилизиране на региона. За докладчика е необходимо „активно участие на кметовете и на всички представители на местните и регионални власти, защото те имат много важна роля в развитието на гражданското общество в регион, където демократичната традиция е съвсем млада“, се коментира още в мателиала.