В Разград честват ЧРД на бивш член на Политбюро
В Разград честват ЧРД на бивш член на Политбюро / netinfo
90-годишнината от рождението на Пенчо Кубадински ще честват в Разград през септември, съобщи председателят на инициативния комитет за отбелязването посмъртно на юбилея депутатът от БСП Венелин Узунов.

Бившият член на Политбюро на ЦК на БКП има голям принос за икономическото развитие на региона, обясни Узунов. По негова инициатива стартира изграждането на водоснабдителната система "Дунав", затова на сградата на "Водоснабдяване – Дунав" ще бъде поставена паметна плоча. Подобна е съществувала на мястото, където е пуснато кранчето на съоръжението в панелния квартал "Орел", но след 1989 г. плочата е прибрана в складовете на водоснабдителното дружество.

За честването на бившия държавник в Разград ще бъде организирана и възпоминателна вечер с концерт на културното аташе на България в Русия Бисер Киров.

Пенчо Кубадински е роден през 1918 г. в град Лозница, Разградска област, починал е през 1995 г. През 2004 г. Общинският съвет в Лозница гласува Пенчо Кубадински да стане почетен гражданин на общината. След подписка в селата от региона, свързана с участието му във "Възродителния процес" ден по-късно местните парламентаристи сами отмениха решението си.