В Плиска отбелязаха Деня на Св. Седмочисленици и 1100 години от успението на Св. Климент Охридски
В Плиска отбелязаха Деня на Св. Седмочисленици и 1100 години от успението на Св. Климент Охридски / netinfo

Денят на Свети Седмочисленици и 1100 години от успението на Свети Климент Охридски, бяха отбелязани в първата българска столица Плиска в Двора на Кирилицата. На събитието присъстваха много официални гости - сред кметът на Каспичан Милена Недева, зам. областният управител Петко Шаренков, зам. кметът на Шумен инж. Боян Тодоров, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров и други. Присъстваха и чуждестранни посланици, политици и много местни управници.

Архиерейският наместник отец Димитър, заедно с още 9 свещеници, сред които и арменски духовници отслужиха празничен водосвет. След това членове на родолюбивият комитет „Крум Страшний" проведоха жива картина, показвайки пристигането в България на учениците на Светите братя Кирил и Методий и посрещането им от княз Борис-Михаил.

Историкът проф. Пламен Павлов изнесе открит урок за житието на Св. Климент Охридски, в което подчерта важната роля, която първият български епископ заема в историята ни. „Става дума за една невероятна фигура, за един наистина титан на българския дух и един човек, който фокусира върху себе си духовността, просветата, културата, грижата за ближния, грижата за България - цивилизацията", подчерта проф. Павлов.

В Плиска отбелязаха Деня на Св Седмочисленици и 1100 години от успението на Св Климент Охридски
netinfo

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров обяви, че продължава работата по възстановяването на Голямата базилика. По думите му, след като преди дни стана ясно, че папа Франциск е дарил 5000 евро за работата по храма, сега и българският елитен боксьор Кубрат Пулев също се е включил в кампанията с парично дарение.

„До момента вдигаме южния кораб, който не беше засегнат от досегашните реставрации и вече сме на равнище арките и колоните. В един чудесен ден вероятно ще бъде възстановена изцяло, с което ще възстановим историческата справедливост и отделно ще бъде един чудесен обект за туризъм, а и за вярата", допълни проф. Димитров. Той бе донесъл и рядка икона на Св. Седмочисленици, която бе осветена по време на водосвета.

Директорът на НИМ каза още, че до момента от държавния бюджет са осигурени около 900 000 лв. за реставрацията на Голямата базилика, а междувременно продължава и набирането на средства за това чрез дарителската кампания провеждана от Сдружение „Стара Плиска".