В нощта срещу Еньовден в Разград лекуват самодивска омая
В нощта срещу Еньовден в Разград лекуват самодивска омая / Радка Минчева
В нощта срещу Еньовден в Разград лекуват самодивска омая
20608
В нощта срещу Еньовден в Разград лекуват самодивска омая
  • В нощта срещу Еньовден в Разград лекуват самодивска омая

Как се лекува самодивска омая ще видят днес посетителите на Етнографския музей в Разград. Възстановката е част от организираните от общинската управа Бели нощи на музеите, в които местни и гостуващи културни институции представят в музеите своето изкуство. Инициативата се провежда за трета поредна година в Разград.

С откриване на изложба от творби на седем художници, участвали в пленера по живопис "Мистика и реалност" започва първата Бяла нощ на музеите в Разград.

Дамско чай - парти е следващото в програмата, то ще се проведе в къщата-музей, в която е живяла през ХІХ в. първата българска преводачка Станка Николица Спасо-Еленина.

Под еньовденски венец ще преминат след 21,00 ч. посетителите на Етнографския музей в Разград. Ще изпият глътка пелин за здраве, а у дома ще отнесат стръкче билка. Ще видят наживо и едно от "Живите български съкровища" от регистъра на ЮНЕСКО - фолклорната група от козлодуйското село Хърлец, която ще представи наследения от траки и римляни обичай "Калушари" - ритуал, с който се лекува самодивска омая.

В нощта срещу Еньовден в Разград лекуват самодивска омая
netinfo
В съседната къща-музей - на композитора Димитър Ненов - актьори от двата разградски театъра "Антон Страшимиров" и "Назъм Хикмет" - ще представят спектакъл по поемата на Пушкин "Цигани". В музейния двор ще бъде разпъната циганска шатра, в която ще бъдат експонирани предмети от бита и културата на този етнос. Ще звучат цигански романси, изпълнени от руската певица Валентина Громико.