/ Дарик Добрич
Стремежът на общинското ръководство в Каолиново е да осигури възможност на всяко дете качествено образование в добри условия с квалифицирани учители.

Към настоящия момент на територията на общината функционират: 3 основни училища, 2 обединени училища и 1 средно училище, където се обучават: 1005 ученика.

Детски градини има във всяко населено място от общината и се посещават от общо 408 деца. Ежегодно инвестираме в подобряване на образователната инфраструктура.

Сградният фонд на всички училищата и детски градини на територията на общината е в добро състояние. 100 % от детските градини в общината са с подменена дограма и ремонтирани покриви. Всяка година във всички детски градини и училища се извършват частични ремонтни дейности и освежаване.

Изградихме нови детски площадки с модерни съоръжения за игра, отговарящи на стандартите за безопасност. Ежегодно подпомагаме учителите, които пътуват от и до место работа, като 100 % от разходите им са осигурени от бюджета на община Каолиново, посочват от кметството.

В преобразуваните две училища: Обединено училище „Йордан Йовков“ с.Браничево и Обединено училище „Панайот Волов“ село Тодор Икономово  се предоставя възможност за равен достъп до качествено образование и за завършване минимум 10 клас, т.е. първия етап на средното образование и мотивиране за продължаване във втори гимназиален етап и успешно завършване на средно образование на всички ученици от уязвими групи с риск от отпадане, с финансови затруднения и с ниска склонност за пътуване.

Има възможност и начин за повишаването не само на обхвата, но и на качеството на образование и на атрактивността на училищата в съответните населени места.

Създава се нормативна възможност обединените училища да предоставят образователни услуги на децата, особено в малките населени места, до по-голяма тяхна възраст и по-близо до дома, с което да се редуцира отпадането от училище.

В края на месец септември 2017 г. приключи спортната площадка в село Наум на стойност 232 300 лева, който е изцяло финансиран със средства от бюджета на община Каолиново.

Мултифункционалната площадка е с размери 20,00/40,00 м и съчетава няколко вида спорт- минифутбол, баскетбол и волейбол, но може да се използва и за тенис на корт и бадмингтон.

Изградена е акрилна настилка с гумена подложка. Комбинираната спортна площадка е обезопасена, чрез изграждането на специална оградна система, а достъпът до площадката е осигурен чрез алея с ширина 2,00 м и настилка от щампован бетон.

Изпълнени са и дейности по благоустройство и озеленяване на прилежащите площи.

Изграждането на мултифункционална спортна площадка в с. Наум  подобри достъпа до спорт на населението и осигури възможности за активни занимания и отдих на открито.  Очаква се да започне и строителството на спортната площадка в с.Загориче.

Предстои изграждане на нови детски площадки с модерни съоръжения за игра в ДГ в с. Дойранци, с. Лятно, с. Наум и кв. "Боймир".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.