Уволнен служител е дал картбланш за строителството на пътя за Каолиново
Уволнен служител е дал картбланш за строителството на пътя за Каолиново / netinfo

Фирма „Автомагистрали Черно море” не е получавала разрешение за ремонта на третокласния път в община Каолиново от пътната агенция, такова е издал неправомерно служител на Областно пътно управление – Шумен, който е бил уволнен заради това, установи проверка на Дарик радио.

От фирмата настояват да им бъдат изплатени 13 милиона лева  за строителните дейности, извършени по отсечката, която трябваше да бъде финансирана по ОП „Регионално развитие. Финансиране  по нея обаче бе отказано. Фирмата настоява да получи парите, за да се разплати с работниците си, които не са получавали възнаграждения 4 месеца.

Ето какво каза пред Дарик шефът на Надзорния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Иван Атанасов:

Кога се е случило това?

Някъде април-май.

Кога „Автомагистрали Черно море” са получили официалното становище от пътната агенция, че не трябва да стартират тези строителни дейности?

Не мога да ви кажа такива подробности, но горе-долу по едно и също време. Впоследствие този служител е напуснал или е бил уволнен, но вече не е на работа в Областното пътно управление – Шумен. Тогавашният директор на пътното управление в Шумен също вече не е на работа.

При положение, че има действащ нормативен документ, това не означава ли, че фирмата би могла да започне строителни дейности?

Не, защото в договора има изрично условие, че влиза в сила, след като се осигури финансиране по оперативната програма. И на това основание, тъй като всички договори не бяха влезли в сила, аз ги прекратих през ноември.  

За коментар по темата не бе открит изпълнителният директор на „Автомагистрали Черно море” Димо Димов. Пред Дарик финансовият директор на фирмата Петя Стоянова заяви, че няма информация дали е получавана заповед за спиране на строителните дейности по пътната отсечка.