Усвояваме парите по ИСПА до 2010 г.
Усвояваме парите по ИСПА до 2010 г. / netinfo

До 2010 г. парите, които община Шумен спечели oт проект по програма ИСПА ще бъдат усвоени напълно, каза в интервю за Дарик радио кметът Веселин Златев. Реализацията му ще започне през април 2007 г. с цялостно обновяване на канализацията в града. Освен това, в рамките на следващите 3 г., ремонтите ще засегнат 190 улици в града, които след това ще бъдат изцяло преасвалтирани, допълни Златев. Възможно е това да доведе до временна реорганизация на движението в града.

Вероятно основното изпълнение на проекта ще бъде възложено на чуждестранна фирма, която ще бъде определена от Европейската комисия. Стойността на проекта, който общината спечели по ИСПА е за над 30 млн. евро.

С реализацията на проекта ще бъде прeодолян проблемът с честите аварии, възникващи с главния водопровод в града. „Ще бъде превъзмогнати и неуредиците около наводненията от обилните валежи”, поясни кметът.

По думите му, предстои в общините, спечелили подобни проекти, да бъдат създадени звена, които ще контролират разходването на отпуснатите пари.