/ Община Шумен

Ансамбъл „Шумен“ се завърна след успешно представяне на Фестивала на фолклорното изкуство в Шанхай. По-рано днес ръководителят на ансамбъла Катя Кайрякова, заедно с трима от младите шуменски танцьори Димана Ковчазова, Габриела Лазарова и Николай Желязков се срещнаха  с кмета на града Любомир Христов и разказаха за своето незабравимо преживяване по време на фестивалните дни.

Организират празник на етносите в Шумен

Те благодариха на общината за помощта, благодарение на която това пътуване бе осъществено в края на октомври и началото на ноември.

ансамбъл Шанхай
Община Шумен


За участие в мащабното световно събитие ансамбълът получава специална покана от организаторите. Фестивалът се провежда през две години от 1995-та насам и се превръща в най-атрактивната част по време на Международния форум на изкуствата в Шанхай Баошан.
 

ансамбъл Шанхай
Община Шумен


„Пред многобройната публика на различни сцени представихме китка от уникалните български песни и танци. Бяхме посрещнати много топло, а това беше изключително мотивиращо за едно чудесно представяне,“ разказа Катя Кайрякова. Младите хора споделиха, че с пътуването до Китай и участието във фестивала са натрупали много силни и емоционални впечатления.
 

ансамбъл Шанхай
Община Шумен


Освен участията на различни сцени те са били гости в едно училище, запознали са се децата и са представили пред тях българското фолклорно изкуство. Те разказаха колко са били впечатлени от интереса на учениците и любопитството към българските народни песни и танци.

„Благодарим ви за това, че сте нашите посланици по света, че представяте българското фолклорно изкуство по най-добрия начин. Така разказвате за нашата страна и прославяте Шумен".

Над 300 участници на първия Фолклорен събор ''Шуменска есен с танц и песен''

С тези думи кметът се обърна към своите гости. Той ги поздрави за успеха и ги помоли да не спират да говорят със своите съученици, учители и родители колко интересни и увличащи за младите хора по света са заниманията с изкуство, за срещите си с връстници и обмяната на идеи.

ансамбъл Шанхай
Община Шумен


Мащабът на събитието е огромен и трудно бихме могли да си го представим, сподели още Катя Кайрякова. През годините на своето съществуване то се е превърнало в истински културен мост между хората с различен цвят, език и култура и прави неповторима атмосферата в Шанхай.
 

ансамбъл Шанхай
Община Шумен


В тазгодишното издание на фестивала участваха 11 чуждестранни художествени ансамбли от Мексико, Колумбия, Нова Зеландия, Египет, Индия, Южна Корея, Хърватска, Латвия, Русия, Полша и България.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.