Унищожават 285 животни заради чума по свинете
Унищожават 285 животни заради чума по свинете / netinfo

285 прасета трябва да бъдат унищожени заради появилото се вторично огнище на чума по свинете в Шуменско. Това стана ясно по време на извънредното заседание на Областната епизоотична комисия. До момента са убити около 70 животни.

Унищожаването на прасета бе разпоредено от генералния директор на Националната ветеринарно медецинска служба доц. Жеко Байчев. В негова заповед от 2 март се нарежда още убитите животни да бъдат изгорени в шуменския екарисаж.

Проби от умъртвените прасета трябва да да бъдат изпратени в Референтната лаборатория по африканска и класическа чума по свинете в София. Ще бъдат дезинфекцирани всички площи и помещения, до които са имали достъп заболелите прасета. В заповедта се казва още и че трябва да бъдат ваксинирани всички диви свине в Шуменско, тъй като може да са имали досег със заразени свободно движещи се прасета.

В началото на февруари, от чума по свинете умряха общо 18 животни в 2 стада на частни стопани от Шуменско. Принудително бяха убити други пет прасета. Животните са собственост на Жельо Бонев и Бончо Бенев от село Златар, община Велики Преслав.

Проверка е установила, че прасетата са се заразили с чума от старото огнище на болестта, която се появи преди месец в община Смядово.