Уникална екзагия намери проф. Н. Овчаров на Мисионис
Уникална екзагия намери проф. Н. Овчаров на Мисионис / Борислав Курдов

Екзагия, върху която с пълни подробности е нарисувана сградата на античен храм е била намерена по време на археологическите разкопки на древния град Мисионис край Търговище. Това съобщи проф. Николай Овчаров, който заедно с местния археолог Ангел Конаклиев ръководи проучванията.
Екзагията е малка пластинка, която в древността е била ползвана като мярка за злато и други ценни метали. Рисунката върху нея е с такива детайли, че позволява да бъде видяна цялата древна сграда. Конаклиев пък има и втора версия, че същата сграда би могла да бъде и средище на търговията по онова време.
В момента на Мисионис се проучва така нареченият Болярски квартал. Археолозите вече са разкрили осем жилищни сгради. Продължава и разучаването на една по-голяма сграда, която вероятно е била пивницата на града. От там всеки ден излизат находки на чаши, извадена е и трилитрова делва, която се е ползвала за разливане на вино.
По време на разкопките са били намерени и няколко миниатюрни фигурки. Повечето от тях са били части от съдове, вероятно предназначени за вино. Две от фигурките са на кукуригащи петли- едното е било капак на съд, а другото е направено от кост. Интересна е и препратката към провеждащия се всяка година в Търговище пролетен панаир, символ на който е петелът.

Уникална екзагия намери проф Н Овчаров на Мисионис
netinfo