Уникален спектакъл създадоха деца с увреден слух в Търговище
Уникален спектакъл създадоха деца с увреден слух в Търговище / Диляна Стойчева
Впечатляващо шоу представиха снощи деца и младежи с увреден слух от СОУ “Св. Иван Рилски” в Търговище. Премиерата на спектакъла “От деца за деца” се състоя на специално оборудваната сцена в актовата зала на училището. С много артистичност и чувство за ритъм младите актьори забавляваха своите гости със скечове, танци и театрални етюди, подготвени с професионализъм, който направи представянето им уникално.

Около 30 са участниците в спектакъла, който включваше разнообразие от жанрове. Шоуто започна с пантомима. Клоуните така се вживяха в ролите си , че дълго след края на премиерата неможеха да излязат от тях. Последваха танци и театрален етюд със звезди и планети, на ултавиолетова светлина. Актьорите показаха такова чувство за ритъм и усет към музиката, които трудно биха постигнали дори техни връстници, чуващи нормално музиката. Фолклорният етюд с предмети от бита беше много театрален и новаторски. С кратунки, дървени лъжици, няколко кърпи, с едно сито и едно кожено елече бе разиграна забавната история на мома и момък, тяхното запознанство, новият им дом и немирната им крава. Спектакълът включваше още театър на сенките, танци и песен с мимика и жест. Две големи кукли с човешки ръст – Пиги и Кермит – оживяха в ръцете на малките творци. Техният етюд бе поредният елемент от постановката, който се прави за първи път от деца с увреден слух в страната.

Режисьор на спектакъла е актрисата Грета Неделчева, която с много продължителна и упорита работа успя да помогне на децата да овладеят сценичното пространство, да се научат да работят с различни видове кукли, да развият пластиката си и да се превъплатят в героите. Автор на тази амбициозна идея е преподавателят Росица Шайкова. Тя, заедно със свои колеги от учебното заведение, положи много усилия за реализацията и, за приобщаването на децата към театъра, за създаването на продукт с голяма емоционална и художествена стойност.

“Спектакълът е част от проект “От деца за деца” на СОУ “Св.Иван Рилски”. Финансиран е от образователното министерство по националната програма “Училището територия на учениците”, модул “Развитие на извънкласната и извънучилищната дейност”. Целта ни бе да постигнем рехабилитация и социализация на нашите деца с увреден слух, чрез езика на изкуството. Това е една своеобразна арт-терапия, която успешно подпомага речевата им активност, формира конкретни социални умения и поведение, развива мисленето и въображението им и не на последно място повишава самочувствието им” – коментира след премиерата Росица Шайкова.