Улесняват фирмите и бизнеса за подаването на годишните отчети
Улесняват фирмите и бизнеса за подаването на годишните отчети / Dariknews

„От началото на тази година има промяна в начина на подаване на годишните отчети за дейността на предприятията,  извършвали дейност през 2009 г. Идеята е в максимална степен да бъде улеснен бизнеса и фирмите да не подават едновременно отчети и към Националния статистически институт и към Националната агенция за приходите. Това съобщи Владимир Мирчев от шуменския офис на НАП. Подаването ще става чрез така наречената  единна входна точка.

Фирмите ще могат да избират как да подадат годишните отчети за дейността си. Възможностите са два варианта - по електронен път в Информационна система „Бизнес статистика" на НСИ, като всички документи могат да бъдат изтеглени от сайтовете на двете институции и задължително подписани с електронен подпис или на хартиен носител в офиса на НАП в гр. Шумен. Обменът на информацията, получена от двете институции ще става по служебен път. Така, вместо да чакат на две места, за да изпълнят задълженията си и да попълват финансовите си данни в различни формуляри, фирмите ще могат да го направят или в офиса на НАП, или в информационната система НСИ. Това ще спести време и средства на дружествата.

Когато фирмите изпращат годишните си отчети за дейността по електронен път, това трябва да стане преди да са подали данъчната си декларация в офиса на НАП - Шумен, тъй като при приемането на декларацията данъчните служители извършват проверка дали годишния отчет за дейността е наличен в електронната система.

Според разчети на централното управление на НАП около 9 000 000 лв. ще бъдат спестени на бизнеса от процедурата за съвместно взаимодействие между Националната агенция за приходите и Националния статистически институт и от облекчената процедура.

„Информацията, която се подава по електронен път е криптирана, това означава, че дори и хакери не могат да влязат и да достигнат до индивидуалните данните на фирмите, които се отчита", заяви Атанасула Настева, директор на Териториалното статистическо бюро.  По думите й, все повече фирми предпочитат електронното подаване на документи. Миналата година 35% от всички шуменски фирми са избрали електронния начин на подаване на информация, докато предходната година този процент е бил 19. „През 2010 година очакваме над половината от шуменския бизнес да предпочетат този удобен и съвременен начин за предоставяне на информация", заяви още Настева.