Удължиха срока на услугата личен асистент в Търговище
Удължиха срока на услугата личен асистент в Търговище / DarikNews.bg, архив

За втори тази година път бе удължен срокът на услугата "личен асистент", предоставяна по проект „Подкрепа за достоен живот" в Търговище. Така асистентите ще продължат да се грижат за хората с увреждания до 18 декември т. г., съобщи Миглена Сотирова, старши експерт „Социални дейности" към община Търговище.
В Търговищка община като лични асистенти са ангажирани 55 лица, които обгрижват 56 инвалиди. Асистентите вече са със сключени допълнителни споразумения към договорите си за трудови правоотношения с община Търговище. Според нуждите на отделните хора с увреждания, личните асистенти работят от пет до осем часа дневно.
Бенефициент на услугата „личен асистент" е Агенцията за социално подпомагане, а община Търговище е партньор по проекта, уточни Сотирова. Затова след подаване на молбите от хората с увреждания за назначаване на асистент, първо те биват разглеждани и оценявани от експерти в дирекция „Социално подпомагане". Едва след това комисия от община Търговище преценява кои лица се нуждаят най-силно от помощник.
В общинската администрация, каза Сотирова, постъпват по 250 молби на хора с увреждания и още толкова - от желаещи да бъдат лични асистенти. В Търговищко най-често услугата ползват деца с увреждания и възрастни хора без преки роднини. Към момента не е ясно дали след 18 декември ще има нова програма, по която да бъдат подпомагани хората с увреждания.
По националната програма „Асистенти на хора с увреждания", която е към регионалната дирекция „Социално подпомагане", в Търговищка община са ангажирани 26 лица. Това информира социалният работник в отдел „Хора с увреждания" К. Мехмедова. Тя уточни, че програмата е в полза на семейства, в които близки лица спират да получават месечни помощи като роднини на хора с увреждания, а биват назначавани за асистенти. Тази програма се утвърждава ежегодно от Министерството на труда и социалната политика.