Учители и директори на училища от Търговище посетиха Турция
Учители и директори на училища от Търговище посетиха Турция / mirela.bg

Учители и директори на училища от Търговищка област бяха на обмяна опит в Турция. „Това е първият етап от дискусионно студио „Организацията на учебното време на учениците от училищата в съседни държави", уточни началникът на Регионалният инспекторат на образованието Невяна Захариева.

Делегацията от 46 български педагози е провела среща с учители и ученици на лицей „Кемал Ататюрк" в община Башак Шехир. Представена е била дейността на Инспектората и на две училища в Търговище. Посетена е местната община и е проведена среща със специалисти, отговарящи за образованието.

Дискусия по въпроси за организацията на учебното време в двете държави е проведена в Околийското управление по образованието в Истанбул. Споделени са добри практики и постижения в образователните политики. Българската група е разгледала материалната база на частното училище в квартал Бахче Шехир.

Директорът на лицей „Кемал Ататюрк" е приел поканата на Второ СОУ „проф. Никола Маринов" за побратимяване на двете учебни заведения. Уговорени бяха бъдещи посещения и изложба, в която търговищките ученици да направят в лицея, допълни Захариева.