Училището в Драгановец, Търговищко - защитено
Училището в Драгановец, Търговищко - защитено / netinfo

Основното училище „Св. Св. Кирил и Методий" в село Драгановец,Търговищко,  да бъде включено в списъка на защитените учебни заведения. Това предложи днес заместник-кметът на Търговище Диян Дечев по време на сесията на Общинския съвет.

Предложението на зам.-кмета е мотивирано с факта, че откакто през 2009 г. основното училище е обявено за средищно, в него са създадени добри условия за обучение и столово хранене на 81 деца от четири близки села - Драгановец, Преселец, Търновца и Копрец. Намаляващия брой на учениците обаче създава сериозен проблем за издръжката на учебното заведение и изходът е то да бъде защитено, защото в противен случай има риск сега обучаващите се в класовете да спрат да ходят на училище.

Най-близкото друго училище е във Вардун - на 18 км., но то няма капацитет да поеме новите ученици, а и няма създадена организация за целодневно обучение. Другият вариант за тези ученици е да бъдат извозвани до Търговище - на 35 км.

За да не се стигне до отпадане на учениците, зам.-кметът предоставя възможността съветниците със свое решение да предложат на Министерството, младежта и науката училището в Драгановец да придобие статут на защитено.

Съветниците приеха предложението на зам.-кмета на Търговище Диян Дечев.