Училищата в Търговище преминават на газьол
Училищата в Търговище преминават на газьол / netinfo
Газоподаването в Търговище е намалено от 6 на 2 бара и съществува опасност да бъде спряно изцяло, ако не се спазва лимита от 2 000 кубика на час, стана ясно днес късно следобед на заседание на кризисния щаб в Община Търговище. Наложително е всички консуматори и най-вече големите, които имат някаква възможност, да преминат на друго гориво до утре, за да не бъдат оставени без алтернатива около 1 000 битови потребители, бе коментирано още на срещата.

“23 са публичните институции на общинска издръжка, които се отопляват на природен газ. Всички те ще бъдат снабдени с газьол за една седмица” – поясни зам. кметът Димитрина Петкова. Тя допълни, че повечето са оборудвани с комбинирани горелки и имат възможност да преминат на алтернативно отопление. Две детски ясли, 3 детски градини и едно училище – ІІ ОУ, разполагат само с горелки за природен газ. Ако се забави монтирането на нови и ситуацията не се промени, общинска администрация има готовност да пренасочи децата в съседни заведения. Ще бъде осигурен и безплатен транспорт, поясни още г-жа Петкова.

Решение на проблема е намерено и в техникумите, те също трябва да спрат да се отопляват на газ от утре.

Многопрофилната болница все още е на газ, но има готовност да премине на нафта. Разполага с 6 тона, които ще стигнат за 2 дни и има вместимост за съхранение на 20 тона, достатъчни за една седмица. Общинската администрация тази нощ ще премине на алтернативно гориво. Това вече са направили в дирекцията на МВР, “Мизия Милк”, “ЛВК Винпром”.

Е.ОН. има ресурс да приеме натоварване 3-4 пъти по-голямо от сега, стана ясно още на заседанието на кризистния щаб. Справките показват, че на територията на града има достатъчни количества алтернативно гориво, ще бъдат заредени всички, каза кметът д-р Красимир Мирев и добави, че сега екипите на ВиК и БКС трябва да работят два пъти по-бързо, за да не създават допълнителни трудности на гражданите. Подчертано бе, че пожарната също трябва да е в готовност, защото вероятно в употреба ще влязат много стари уреди със съмнителна изправност.