Над 900 ученици от цялата страна се включиха в ученическия конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор“
Над 900 ученици от цялата страна се включиха в ученическия конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор“ / Млад иноватор
Над 900 ученици от цялата страна се включиха в първия ученически конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор“. Организатор е инвестиционният фонд с фокус устойчиво развитие и иновации PostScriptum Ventures.
 
Конкурсът е разделен в две категории. Първата е за по-малките участници, които изпратиха над 500 рисунки, с които по интересен начин представят своите идеи за зеленото и устойчиво бъдеще. Въпреки трудния избор, журито избра десет финалисти в тази категория от цялата страна.
 
„Щастливи сме, че успяхме да провокираме иновативното мислене и в най-малките. Видяхме творби, които показват глобални идеи като зелено съзнание, разделно събиране на отпадъците, намаляване на употребата на пластмаса и връзката между човека и природата. Изключително талантливи деца се включиха и за нас беше много трудно да отличим финалистите.“, споделя управляващият мениджър на PostScriptum Ventures Димитър Енчев.
 
Във втората категория по-големите участници изпратиха близо 100 проектни предложения и оригинални видеа, с които представиха своите идеи. Сред финалистите е и отборът на СУ „Сава Доброплодни“ от гр. Шумен. Техният проект Blaze Box представлява малка кутийка, съдържаща платка със свързани към нея сензори, които засичат възникването на пожари и наличието на предпоставки за такива в определен радиус и изпращат сигнал към отговорните органи, като по този начин им осигуряват допълнително време за бърза и адекватна реакция. Младите иноватори ще се състезават с още шест отбора от цялата страна за голямата награда – финансиране за реализация на проекта от 5000 лева. 
 
Освен голямата награда PostScriptum Ventures раздава и лични стипендии за всеки от участниците в отборите победители.
 
Награждаването ще се проведе на 01.03.2020 г. в TechnoMagicLand. Жури в състав ще определи екипа - победител в деня на церемонията. Конкурсът се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката.