/ БГНЕС
Младежи и деца, участници в проекта ДАР (Добротворчески акции за развитие) на сдружение „Алтернативи, доброволчество, развитие” (АлДоРа) в Шумен, дариха заработени от тях средства в подкрепа на украинските си връстници, намерили подслон в Смядово, съобщиха от сдружението.

За да ги спечелят, в рамките на обявената кауза „Детски полети”, децата полагат като доброволци труд в читалище „Пробуда“. Те подреждат и почистват залите, изработват украса и мартеници за различни инициативи на читалището.  

Със заработените средства са закупени пособия за рисуване, книги, настолни игри, топки, памперси, биберони. Пожеланията на доброволците от Шумен са дареното да помогне на връстниците им от Украйна да играят, творят и летят в мирен и спокоен свят, който сега за тях е нашата България, каза Росица Василева от сдружението.

Каузата е първата, реализирана по проект ДАР, който започва преди няколко месеца в Шумен. Проектът разработва нов модел за събиране и разпределяне на парични средства за важни каузи в общността.

Млади хора даряват труд в подкрепа на неправителствени организации, библиотеки, музеи, читалища. Бизнеси даряват финансови средства, с които се остойностяват отработените в тези организации младежки часове. След това младежите избират каузи, на които даряват заработените средства – всеки според желанието си.

Проектът ДАР на сдружението с нестопанска цел АлДоРа се реализира по програма „Развитие на дарителството на местно ниво“ на платформа АГОРА с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.
БТА