Търговищката полиция първа по разкриваемост в страната
Търговищката полиция първа по разкриваемост в страната / Борислав Курдов

По повод професионалния празник на служителите в Министерството на вътрешните работи в Търговище комисар Станимир Парашкевов награди най-малкия участник в Детската полицейска академия Михаил Бориславов. На малчугана бе връчена грамота за успешното й завършване.

В последвалата пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР в Търговище изнесе данни за шестмесечието и запозна присъстващите журналисти с криминалната обстановка в областта.

С 58.46% разкриваемост на криминалните деяния ОД на МВР в Търговище за шестмесечието се нарежда на първо място в страната, заяви Парашкевов. Прекратени са 489 случая от общо 1 112 заявени, останали за работа са 626, от които сме разкрили 366, като имаме и 87 разкрити деяния от предходни периоди, каза още той.

В районното управление в Търговище са регистрирани 254 престъпления, 45% от общо регистрираната криминална престъпност в областта. В Попово те са 32, а в Омуртаг - 22.

На фона на тези добри резултати се наблюдава ръст при измамите, като само за последните два месеца те са девет. „Работим по много версии и вече имаме яснота относно организаторите на телефонните измамници,  в процес сме да докажем виновността на извършителите", каза Парашкевов.

Като цяло в Търговищка област се наблюдава двойно намаление на грабежите, като всички от тях са разкрити. За отчетения период набези в необитаеми къщи в селата не са регистрирани. По отношение на кражбите има намаление на заявителските материали .от 667 през миналата година, на 566 през тази.

При пътнотранспортните произшествие се наблюдава намаляване на броя им, но и повишение на броя на пострадалите. Загиналите по пътищата за първите шест месеца на годината са четирима, припомни директорът на ОД на МВР в Търговище.

.