Търговищката езикова гимназия навършва 10 години
Търговищката езикова гимназия навършва 10 години / ПГИЧЕ-Търговище, архив

С редица прояви, организирани от  възпитаниците и преподавателите на Профилирана гимназия с изучаване на чужди езици „Митрополит Андрей" - Търговище, ще бъде посрещнат 10-ят рожден ден на училището.

На 27 март в 12 ч. пред барелефа на своя патрон в двора на гимназията тържествена клетва ще положат осмокласниците. А ден по-рано представителна група ще положи цветя на гроба на Митрополит Андрей в криптата на храм „Св.Иван Рилски".  Там те ще се срещнат с архиерейския наместник ставрофорен иконом Славчо Проданов, който ще изнесе беседа за живота и делото на митрополита.

Кулминацията на проявите ще бъде на 28 март - дата на която е издаден указът за основаването на най-младото търговищко училище. Вечерта  от 18.30 в залата на читалището гости и приятели ще се потопят в жизнерадостната атмосфера на специално подготвен концерт-спектакъл посветен на празника.

Излезе от печат и празнично издание на вестник „Митрополит"-ън. Неговите 8 страници са събрали  вълненията по повод празника на бивши и настоящи ученици, преподаватели и приятели на училището, спомени от немалкото  забележителни събития от 10-годишната история на гимназията.

Своя история има и самият вестник „Митрополит"-ън, който започва да излиза през 2003 г. и е връстник на училището. Създаден е по идея на учениците, те му дават заглавието и изцяло се занимават с неговото списване. За 10-годишната си история, макар че излиза без определена периодичност и в непретенциозен вид, вестникът е събрал интересни събития, любопитни факти, лично творчество, преживявания и полезни наставления, написани от учениците за учениците.